לבנות סט דמויות שמשרת סיפור: 8 ארכיטיפים בתסריטאות

לבנות סט דמויות שמשרת סיפור_ 8 ארכיטיפים בתסריטאות

ארכיטיפים של דמויות בתסריטאות נשמע אולי נושא כבד ויבשושי, אבל אני באמת שמחה לכתוב לכם עליהם, כי הם יעזרו לכם לספר סיפורים בכל כך הרבה רמות. התנגשות חזיתית נכונה בין דמויות קצה, יכולה למקסם את הדרמה שלכם, לפתח אותן רגשית בצורה עמוקה, ולהבין אותן כמו שצריך. אנחנו רוצים שבתסריט שלנו תהיה הרמוניה מסוימת בין הדמויות, או לחלופין קונפליקט קטלני.

מה שפחות נרצה, הן דמויות שלא מאתגרות זו את זה, או שאינן יוצרות השפעה מהותית אחת על השנייה. דמויות כאלו יצרו לנו תסריט דל, משעמם וחסר עומק. לכן, בפוסט הזה אני כותבת לכם מה הוא בעצם ארכיטיפ, מה הסוגים שלהם, והכי חשוב כמובן איך להשתמש בהם.

קודם כל, מה זה ארכיטיפ?

ארכיטיפ הוא אב טיפוס של רעיון, אדם, אובייקט או מצב שהאנושות, על תרבויותיה השונות, שהוטמע בזיכרון האנושי, כמודל שעל פיו פרטים אחרים מתובנתים (מתוך ויקיפדיה).

איך ארכיטיפ משרת אותנו כתסריטאים? השימוש בארכיטיפים מאפשר לנו לגוון ולבדל את הדמויות שלנו זו מזו. אנחנו לא רוצים שהקוראים/ צופים שלנו לא יצליחו להבדיל בין דמות אחת לשנייה. זה סימן לחוסר הזדהות איתן.

אבל רגע, איך אנחנו אמורים ליצור משהו מקורי וחדשני אם אנחנו מתבססים על איזה אבטיפוס עתיק? אז זהו, שכאן מגיע המקום שלכם לשחק עם הארכיטיפים כאוות נפשכם וליצור מהם משהו חדש. למשל הארכיטיפ של הבלש המסתורי מג'יימס בונד או שרלוק הולמס, יקבל טוויסט משעשע בסדרת משטרה קומית.

מדוע קיימים ארכיטיפים של דמויות? כי אנחנו כותבים על אנשים, ואנשים נוטים למצוא את מקומם בתוך דינמיקה קבוצתית שמבוססת על תכונות האישיות החזקות ביותר שלהם. כולנו מגדירים אחד את השני ואפילו את עצמנו על ידי התכונות הבולטות ביותר, וזה מה שנרצה לעשות גם כשנכתוב את הדמויות שלנו.

כמובן שלכולנו יש אחוז מסוים של תכונות אופי שונות. איזו מהן שולטת ברוב האישיות שלנו? אילו תכונות מתבטאות בתדירות נמוכה יותר? הדרך הפשוטה ביותר לקבוע איזה ארכיטיפ הכי מתאים לדמות שלנו, היא בדרך השלילה. לצמצם את הארכיטיפים עד שאנחנו מגיעים לאחד יחיד ומיוחד.

התפתחות של דמויות לתוך ארכיטיפ חדש

יש מצבים כמו למשל במשחקי הכס שבהם דמות עשויה להתחיל כארכיטיפ "המפתה", אבל אז צועדת בנתיב הגאולה אל ארכיטיפ "הלוחם", כמו ג'יימי לאניסטר. מסיבה זו, אריכיטיפים יכולים להשתייך גם ל"טובים" וגם ל"רעים בסיפור, כי אלו תכונות אופי שיכולות לשרת את הטוב כשם שהן משרתות את הרע.

חוץ מזה, לפעמים דמויות יתאימו לארכיטיפ מסוים, אבל בעיקר יקלעו לתכונות השליליות של הסטראוטיפ הזה. במיוחד בקומדיה, לכל דמות יש מוטיב בולט אחד שהוא שלילי. אייל הקמצן מרמזור הוא כנראה האדם הכי קמצן שראיתי על המסך, אולי בתחרות צמודה עם מיסטר קראב של בובספוג. עם זאת, מיסטר קראב יענה לארכיטיפ "המנהיג", בעוד שאייל כנראה שייך ל"מרוחק". מיסטר קראב הוא כוחני, ואייל הוא תמים ואמוציונאלי.

דבר נוסף שחשוב לזכור הוא כיצד הדמויות הארכיטיפיות ברשימה זו מתקשרות זו עם זו. חילקתי את זה לבני ברית ואויבים.

1. המנהיג

בדרך כלל האדם הזה הוא כוחני, אדם של פעולה. הם בטוחים בעצמם, בעלי מוטיבציה ואמיצים, אבל לעתים קרובות הם יכולים להיות יהירים ושתלטנים. דמות מצוינת להובלה של סיפור באופן אקטיבי, ולכן הרבה גיבורים של סיפורים שייכים לארכיטיפ הזה.

ביצירת קשרים חברתיים ובריתות, מנהיגים רוצים להיות מוקפים בשחקני צוות, ולעתים קרובות כאלו שאכפת להם מכללים וסטנדרטים. לכן, בדרך כחח הם מקיימים מערכות יחסים חזקות ואמינות עם "הלוחם" ו"המטפל".

מצד שני, האויבים של המנהיג הם "המורד" ו"הפראי". למנהיג יש תוכנית, והוא רוצה לדבוק בתוכנית הזו. מטבע הדברים, כל מי שנראה "ספונטני" מדיי או אחד "שמאלתר" יביא את הסעיף למנהיג המתוכנן.

הסרט הכי מתאים להדגמה פה, הוא הסרט רד נוטיס של גל גדות, דה רוק, וראיין רנולדס. אני מודה שראיתי את הסרט בעיקר בשביל ריינולדס. כל ההומור מתבסס על הזיווג הנוראי של דה רוק "המנהיג" יחד עם ריינולדס שמתעקש לאלתר ולהיות "פראי".

2. המטפל

בדרך כלל, "המטפל" נותן עדיפות לצרכים של אחרים, הוא רוצה להפוך את העולם למקום טוב יותר. "מטפלים" הם אדיבים, נדיבים ותומכים. הרבה פעמים, הם יעזרו לגיבור שלכם להגיע לתובנות עמוקות, להאמין בעצמם או פשוט להתעודד קצת. עם זאת, החולשה שלהם נעוצה בזה שהם פגיעים ומהווים מטרה קלה למניפולציות.

בעלי הברית של "המטפל" יהיו בדרך כלל המנהיג והפרופסור. הם אוהבים להתחבר לאנשים בעלי אחריות רבה כמו מנהיגים, ויתחברו ל"לפרופסור" כי הם מוכנים להבליג על תכונות שליליות. האויבים של "המטפל" יהיו כמובן "המפתה" ו"הפראי", מכיוון שהוא לא מסוגל לסבול ניצול, שזו התכונה המוכרת של ה"מפתה".

"המטפל" הם אנשים ששמים את עצמם במקום השני, והרבה פעמים הצורך של גיבורים כאלה הוא ללמוד להעריך את עצמם. כמו לדוגמה בסצנה מהסרט החופשה בה המפיק אומר לקייט וינסלט: Be the Leading Lady. מגיע לך.

3. המפתה

במלים אחרות, הצ'ארמר. מקסים, אדם בעל כריזמה. הם בטוחים בעצמם, משכנעים וערמומיים. לעתים קרובות הם פרובוקטיביים ומסתוריים, אבל מסוגלים להיות גם מניפולטיביים וקצת מיושנים.

בעלי הברית הטבעיים שלהם יהיו "המורד" ו"הפראי", כי הוא אוהב אנשים עצמאיים שיודעים להגן על עצמם. ומצד שני, הם גם יחפשו איזה "מטפל" כדי להשתמש בו. האויבים של המפתה יהיו "המנהיג" ו"הפרופסור", כי לא קל לעבוד עליהם.

"המפתה" הקלאסי ביותר שאני חושבת עליו הוא שמשון מהסיפור של פינוקיו, ובכללי סרטי דיסני מפוצצים בזה, בעיקר בדמויות של אימהות (אימא של ריפונזל ואימא של שלגייה).

4. המרוחק

הדמות הזו קצת מתבודדת אבל טובת לב. הם מסורים ונאמנים אבל לעתים קרובות הם יכולים להיות תמימים ואמוציונאליים. בעלי הברית שלהם יהיו "המנהיג" ו"הפראי", כי הם מחפשים מקורות השראה, הם לא מחבבים פשרות או דברים שהם "חצי כוח", כי הם זקוקים לביטחון. והדוגמה האהובה עליי: סנופקין (המומינים), הקראש שלי מהילדות.

מצד שני, האויבים שלהם יהיו הם עצמם, שני מרוחקים ביחד זה דיזסטר, אבל גם "הפרופסור" ו"הלוחם", כי הם יראו אותו כאדם חלש וחסר אופי, למרות שזה לא בהכרח נכון.

5. המורד

הדמויות האלה הן אנרגטיות ואינדיבידואליסטיות, מחפשות ריגושים. חכמי רחוב, מוכשרים ואמיצים. לפעמים קצת ציניים. הרבה דמויות שבראד פיט משחק: טיילר ממועדון קרב, הצועני מסנאצ', ממזרים חסרים כבוד ועוד.

בעלי הברית שלהם יהיו "המפתה" ו"המרוחק", כי הוא זקוק לכישורים של המפתה, והוא צריך איזה סיידקיק "מרוחק" שיודע לכופף את הכללים ולהסתכל על העולם בספקנות וציניות משובחת. אבל האויבים המושבעים של המורד יהיו "המנהיג" ו"הפרופסור", כי הם שמרנים יותר.

6. הפראי

אדם בלתי צפוי, איש של אילתורים, אבל בקטע מוצלח ולא "חאפרי". לעתים קרובות הם כנים בצורה בוטה ואכזרית, הומוריסטים ויצירתיים. אבל הם יכולים להיות גם סרקסטיים, אימפולסיביים ומתערבים.

בעלי הברית שלהם הם "הלוחם" ו"המרוחק" כי הוא נעזר בכישורים שלהם, ומסתדר עם האימפולסיביות ו"הזרימה" שלהם". ולכן, האויבים הטבעיים הם "המנהיג" ו"הפרופסור", המתוכננים והשמרנים. והדוגמאות רבות: דמויות של ריינולדס לדורותיהן, קפטן ג'ק ספארו וכמובן החתול משרק.

7. הפרופסור

אדם גאון אבל גם "עם הראש בקיר". הם הגיוניים, פותרים בעיות וכנים, אבל מצד שני גם חסרי מודעות ונוקשים מבחינה חברתית. ספוק מ"מסע בין כוכבים" פשוט עשוי להיות דוגמה ארכיטיפ מושלמת. הוא מעדיף את ההיגיון מעל הכל אבל מה שהופך את הדמות הזו למעניינת עוד יותר כי יש לו צד חצי אנושי.

הוא מסתדר טוב עם "המנהיג" המתוכנן והמרשים ועם "המטפל", כי הוא היחיד שיש לו סבלנות כלפיו. האויבים שלו יהיו מר תעלולים, "המפתה" וכמובן "הפראי" שפועל מאינטואיציה ולאו דווקא מהיגיון. הדוגמאות הקלאסיות: שלדון קופר, ד"ר האוס ועורך הדין הפוץ מהסדרה Suits.

8. הלוחם

אדם אמיץ שמוכן להקריב מעצמו, אדם של כבוד. הם בעלי רצון חזק, מעורבים ובעלי מוסר וחוש צדק חריף. ועדיין, יכולים להיות עקשנים ואובססיביים. הוא יחפש את האדם להילחם עבורו (בדרך כלל "המנהיג") ויכבדו אנשים עם ערכים ודיוק כמו "הפרופסור". מצד שני, "המטפל" יראה להם כמו נמושה חסרת ערך עצמי ו"המרוחק" יחשב בעיניהם כחלש. "הלוחמת" האהובה עליי היא בריאן ממשחקי הכס.

עכשיו תורכם להבין איפה הדמויות שלכם מוצאות את עצמן, ולהבין טוב יותר מה היחסים ביניהן. אם תהיתם לעצמכם איך להציג את הדמויות שלכם בפעם הראשונה, זה הפוסט בשבילכם>> 

עוד כמה מאמרים מגניבים

כישרון שכמוך, הגיע הזמן להתקדם >

דילוג לתוכן