8 הז'אנרים של סדרות על פי שיטת תפוס את החתול
גם סדרות, כמו סרטים מתחלקות לז'אנרים. 8 ז'אנרים ליתר דיוק. ואני לא מדברת על הז'אנרים הבסיסיים כמו מתח, אימה, דרמה וקומדיה. אני מדברת על הז'אנר שנכנס יותר לתוך האפיון של הסדרה באופן מדויק. אם תצליחו להצביע לאיזה ז'אנר מתוך 8 הז'אנרים של סדרות שייכת הסדרה שלכם, יהיה לכם הרבה יותר קל להבין איך לבנות אותה, לפתח את העלילה שלה, ולהרכיב את הפרקים שלה.
כמובן שיש סדרות שעונות לשניים ואפילו שלושה ז'אנרים במקביל, אז תנסו לשחק את המשחק ולמצוא את הקומבינציה שהכי טובה לסדרה שלכם! שנתחיל?
1. תקועים אחד עם השני
2. הבעיה השבועית
רק לנרשמים לניוזלטר – ערכת שליפים לתסריטאים ותסריטאיות שמבינים עניין 🙂
הירשמו כאן ותקבלו למייל סינופסיס לדוגמה לסדרה, שליף קונפליקטים, שליף אפיון דמויות, פיצוח עלילה ואמירה אישית ועוד.
3. גיבור עם תוכנית
4. התמים
אלו סדרות שמכניסות גיבור לא מיוחד לתוך עולם מיוחד. כלומר, ההפך הגמור מגיבורי על שהם גיבורים עם כוחות מיוחדים בעולמות כביכול רגילים. התפקיד של הגיבור כאן הוא להציל את העולם אלא בעיקר לשרוד בעולם ההזוי שהוא נכנס לתוכו, בעוד שאין לו את הכלים להתמודד איתו. למשל בסיפורה של שפחה הגיבורה היא בחורה נורמטיבית לחלוטין שצריכה לשרוד בעולם הדיסטופי של גלעד.
אותו עיקרון פועל לגבי דברים מוזרים: חבורת ילדים חנונים מגלים שער ליקום מקביל ונלחמים עם מפלצות. האמת שרוב הסדרות שמשלבות אלמנטים של אימה בדרך כלל יושבות על הז'אנר הזה: המתים המהלכים, האחרונים מבינינו וכו'.
5. השערורייה
דמות שנקלעת לחקירה (בדרך כלל רצח) ומגלה מאחוריה שערורייה שגדולה ממנה בכמה מימדים. כלומר, הפיתרון לרצח לא יגמר במי אחראי לו, אלא שם הוא רק יתחיל. הגיבור יגלה גם מה המניעים מאחורי הרצח, מה שחושף עולם אפל וגדול בהרבה.
אני שוב אתן כאן את הדוגמה של דברים מוזרים כי כשהילדים מגלים מי אחראי למותם או היעדרותם של האנשים מהעיירה, הם רק מתחילים להבין לאן הם נכנסו. אבל אני לא אתקמצן ואשלוף לכם עוד כמה: בלש אמיתי, טווין פיקס, ורוניקה מארס.
רק לנרשמים לניוזלטר – ערכת שליפים לתסריטאים ותסריטאיות שמבינים עניין 🙂
הירשמו כאן ותקבלו למייל סינופסיס לדוגמה לסדרה, שליף קונפליקטים, שליף אפיון דמויות, פיצוח עלילה ואמירה אישית ועוד.
6. אני לא טמבל
הגיבור או הגיבורה נכנסים לעולם שזר להם, ועכשיו עליהם להתמודד ולשרוד אותו. בעצם, להוכיח שהם לא סתומים. רוב הזמן, הגיבור הזה בעצם מחדש הרבה לאנשי העולם הזה, ומייצר בו טרנספורמציה.
דוגמאות: הבחורה החדשה. בחורה נכנסת לדירה של גברים ומלמדת אותם להרגיש ולדבר על רגשות. טד לאסו. מאמן כדורגל בריטי הולך לאמן קבוצת פוטבול אמריקאית מבלי להכיר את הכללים הבסיסיים של המשחק המוזר הזה. הוא מלמד אותם שבעצם הקבוצה שלהם היא הרבה מעבר לספורט או מקצוע. ויש עוד המון: יש לה את זה, אמילי בפריז, ג'יין הבתולה.
7. בסטיז
הז'אנר הזה מבוסס על מערכת יחסים מרכזית ומורכבת בין שתי דמויות ראשיות שעוברות ביחד את הגן עדן והגיהנום המשותף שלהן. הדוגמה הקלאסית היא לא אחרת מבנות גילמור. רורי ולורליי גילמור עוברות ביחד את הגן עדן של סטארס הולו ומצד שני את הגיהנום של הסבא והסבתא העשירים והסאחים של רורי, למעשה ההורים של לורליי. אבל היי, יש עוד דוגמאות קצת פחות מוכרות: אורי ואלה, גרייס ופראנקי, קטסטרופי.
8. עולם משוגע
זו סדרה שהעולם שלה משחק תפקיד מרכזי, עם צוות שחקנים רחב וריבוי צירי עלילה. העולם ממש מהווה מעין דמות בפני עצמה, וצירי העלילה קשורות לחוקים שלו באופן הרמטי. יתכן שדמויות מרכזיות לא יפגשו או אפילו לא יכירו אחת את השנייה, מכיוון שהתפקיד שלהן הוא יותר להכיר לנו את העולם לעומק פנימה.
לדוגמה: משחקי הכס, ווסטוורלד והסמויה. אפשר לומר שזה הז'אנר שדורש הכי הרבה שעות של כתיבה. קודם כל כי הוא דורש פיתוח של עולם באופן מאוד מדויק ומפורט, וגם מהסיבה שהוא מכיל יותר צירי עלילה מהז'אנרים האחרים. אז ראו הוזהרתם.