אירוע מחולל – איך עושים את זה ולמה?

טיפול לילי אירוע מחולל - סינופסיס תסריטאות עם אליה טרוס

האירוע המחולל הוא רגע מכריע שמניע את הסיפור, במיוחד בעולם התסריטאות. זהו הטריגר שדוחף את הדמות הראשית אל תוך הקונפליקט המרכזי של הנרטיב. מהסיבה הזו, אנחנו כתסריטאים תמיד נשאף להציג אותו כמה שיותר מוקדם. רוצים להבין למה? בפוסט הזה נדבר על החשיבות של המאורע המחולל בתסריטאות וכיצד הוא מעצב את המבנה הכולל ואת ההשפעה של כל תסריט. בין אם זה סרט, סדרה, או אפילו ספר. אבל מה שהכי חשוב בפוסט הזה, זה שנבין איך להגיע לאירוע המחולל שלנו.

מהו אירוע המחולל?

האירוע המחולל הוא האירוע או הנסיבה המפריעים לעולם הרגיל של הדמות הראשית ודוחפים אותה לפעולה ולצאת למסע שלה. זהו הרגע שבו הקונפליקט המרכזי של הסיפור מתגלה והמסע של הדמות הראשית מתחיל. בנוסף חשוב לי לציין פה שאירוע מחולל הוא דבר שנכפה על הדמות מלמעלה. סוג של גזר דין ולא החלטה שמגיעה ממנה.

טוב הבנו. אז למה אירוע מחולל כל כך חשוב בתסריטאות?

1. תפיסת תשומת הלב

האירוע המחולל, לרוב האירוע המשמעותי הראשון, נועד לכבוש את תשומת הלב של הקהל ולהשאיר אותו מעורב בסיפור. זהו הרגע שבו הקהל מזהה את חשיבות האירוע ומתחיל להתרגש ולגלות סקרנות לגבי מה יקרה הלאה. באופן זה, המאורע המחולל גם מציג את הסיכונים של הסיפור. הוא מראה לקהל מה מונח על כף המאזניים עבור הדמות הראשית ומה היא עלולה לאבד אם לא תפעל. זה יוצר מתח ושומר על מעורבות הקהל.

2. קביעת הטון

האירוע המחולל קובע את הטון לשאר הסיפור. במידה רבה הוא קובע את הז'אנר, האווירה והמוזיקה, ומעצב את ציפיות הקהל תוך שמירה על עניינם לאורך כל הסיפור. אני מאוד אוהבת את הדוגמה מהסדרה שבאבניקים. בעונה הראשונה, המאורע המחולל הוא הרגע בו אשכרה נופלת נברשת ענקית על הראש של ראש הישיבה. זה האירוע המחולל, "שנופל מהשמיים" תרתי משמע ומשנה סדרי עולם בישיבה שלהם.

אירוע מחולל, שבאבניקים - סינופסיס | תסריטאות עם אליה טרוס
שבאבניקים

3. יצירת קונפליקט ואקטיביות לדמות

האירוע המחולל מציג את הקונפליקט המרכזי של הסיפור. זהו האירוע שמניע את הדמות הראשית למסע שלה ודוחף אותה להתמודד עם המכשולים והאתגרים שבדרכה. קונפליקט זה הוא שמניע את הסיפור קדימה ושומר על מתח וסקרנות מצד הצופים. זהו הרגע שבו הדמות מבינה שאינה יכולה "להמשיך כרגיל", ויוצאת מאיזור הנוחות שלה.

אירוע מחולל עוזר לנו גם לפתח את הדמויות שלנו

1. מכונן שינוי

המאורע המחולל מציע לעיתים אתגר או קונפליקט שמכריח את הדמות הראשית לשנות או להתאים את עצמה. שינוי זה חיוני לפיתוח הדמות, שכן הוא מאפשר לקהל לראות כיצד הדמות מגיבה לבעיות ומתרקמת כתוצאה מכך. בכך למעשה, האירוע המחולל מניח את הבסיס לצמיחת הדמות הראשית במהלך הסיפור. הוא מציע בעיה או קונפליקט שהדמות חייבת להתגבר עליו, ותגובה שלה לאתגר זה היא מה שמניע את ההתפתחות שלה.

2. חושף מניעים

האירוע המחולל יכול לחשוף את מניעי ורצונות הדמות הראשית. האירוע המחולל מציע אתגר למטרות או לאמונות של הדמות הראשית, וחושף את העדיפויות האמיתיות שלה ואת מה שהיא מוכנה להילחם למענו. מסיבה זו, המאורע המחולל יכול ליצור הזדהות עם הדמות הראשית. כאשר האירוע הוא נוגע ללב, יכול להפוך את הדמות ליותר חביבה ומעורבת, דבר שחשוב להשקעת הקהל בסיפור.

3. מציג כוחות אנטגוניסטיים

המאורע המחולל מציג את "הנבל" או כוחות אנטגוניסטיים (מכשולים) שהדמות הראשית צריכה להתמודד איתם. זה עוזר לנו להבין את המחיר שעל הדמות שלנו לשלם אם לא תצליח במסע שלה, מה שמסייע להזדהות ולהבנת הסיפור בכללותו.

רק לנרשמים לניוזלטר – ערכת שליפים לתסריטאים ותסריטאיות שמבינים עניין 🙂

הירשמו כאן ותקבלו למייל סינופסיס לדוגמה לסדרה, שליף קונפליקטים, שליף אפיון דמויות, פיצוח עלילה ואמירה אישית ועוד.

אירוע מחולל מניח את התמה המרכזית

האירוע המחולל לעיתים קרובות מציג את התמה המרכזית של הסיפור. דרך הקונפליקט שהאירוע המחולל מביא איתו, אנחנו נחשפים לרבדים העמוקים יותר. כלומר, התמה. לדוגמה, האירוע המחולל של הסדרה טיפול לילי הוא התאבדותה של אישתו של הגיבור הראשי, לואיי. לאורך העונה, לואיי מנסה להתמודד עם ההשלכות של מותה הפתאומי, אבל למעשה נמנע מלהתעמת עם מותה באופן רגשי.

בצורה זו, הסדרה מציגה את הקונפליקט וגם את התמה באמצעות המאורע המחולל. בעצם לואיי מתחיל לפגוש מטופלים בלילה, אבל בעצם לא מטפל בעצמו. הוא מנסה להאשים את הפסיכולוג של אישתו ברשלנות, בעצם כי הוא עצמו חש אשמה על כך ומתקשה להתמודד עם מחשבות קשות אלו. הוא לא מצליח לעמוד מול בנו שמאבד שליטה, וגם מול אחותו שבסך הכל מציעה עזרה.

ולכן, התמה היא אובדן וההתמודדות עמו, והיא מובאת גם בקרב המטופלים שלואיי נפגש עמם. מדהים לראות כיצד היא מוצגת כבר מהרגע הראשון של הסדרה. למעשה, מהאירוע המחולל.

אירוע מחולל דברים מוזרים סינופסיס תסריטאות עם אליה טרוס
דברים מוזרים

דוגמאות וסוגים של אירוע מחולל

אסון
הדמות נדרשת להתמודד עם אובדן או אסון פרטי/לאומי. למשל "היום השלישי" בו הגיבורים מתמודדים עם חדירת חייזרים, או "דברים מוזרים", שם ג'ויס מגלה שבנה נעלם. אבל זה גם יכול להיות אסון קטן יותר כמו למשל פיטורין או גירושין בסדרות  או סרטי דרמה/קומדיה יומיומיות.

בא לשכונה בחור חדש
לפעמים פגישה או מישהו חדש בסביבה הם בעצם אירוע מחולל, במיוחד בז'אנרים כמו קומדיות רומנטיות וההתאהבות שמתחילה אותם. אבל לא רק. למשל בסדרה "חברים", הגעתה של רייצ'ל ומגוריה החדשים עם מוניקה היא האירוע המחולל של הסדרה.

מקום חדש או "דג מחוץ למים"
מעבר דירה, רילוקיישן. כן, אלה לגמרי המאורעות המחוללים של "הכול בראש" וגם של "טד לאסו", "הבחורה החדשה" ועוד. הדמות מתמודדת עם מקום חדש, וגם הדינמיקה שמסביב משתנה בעקבותיה. שמתם לב שחלק מהדוגמאות שציינתי מתאימים לכמה מהסוגים של אירוע מחולל?

הזדמנות
גיבור הסדרה מקבל הזדמנות מפתיעה לחיים. זה יכול להיות ג'וב חדש, או סכום כסף נכבד כמו למשל ב"מסודרים". או לדוגמה בסדרה "המקום הטוב", הגיבורה מתה ומגיעה לגן עדן אל עף שמגיע לה כביכול להיות בגיהנום. זה גם יכול להיות ההזדמנות של הגיבורה להיות סוכנת משטרה כמו ב"מטומטמת". אלו סרטים וסדרות שעוסקים בדמות שנכנסת לעולם לא מוכר לה ומנסה להתמודד עם זה. קראו על כך עוד בפוסט שלי על 8 הז'אנרים של סדרות.

רק לנרשמים לניוזלטר – ערכת שליפים לתסריטאים ותסריטאיות שמבינים עניין 🙂

הירשמו כאן ותקבלו למייל סינופסיס לדוגמה לסדרה, שליף קונפליקטים, שליף אפיון דמויות, פיצוח עלילה ואמירה אישית ועוד.

איך למצוא את האירוע המחולל שלכם?

יש כמה דרכים לגשת לזה. בואו נתחיל!

  1. סוג של מאורע מחולל
    שאלו את עצמכם איזה אחד מהסוגים שציינתי למעלה הכי מתאים לרעיון שלכם?
  2. קחו בחשבון את הז'אנר והטון
    חשבו באיזה טון או ז'אנר אתם רוצים לכתוב. למשל, בחור שרצה נואשות להתקבל לקרבי נפסל עקב ציפורן חודרנית כרונית ברגלו. זה אירוע מחולל קומי לרעיון של בחור שהולך לג'וב שהוא לא רוצה בצבא. אבל אם בא לכם נימה רצינית יותר, הוא לא ילך בגלל שהוא… עם עבר פלילי אפל? אולי כי הוא עם רגשות אובדניים? במילים אחרות, סיפורים דומים יכולים להתפרש אחרת עם אירוע מחולל מתאים. חשבו על זה.
  3. התפתחות הדמות והתמה
    לאן בא לכם שהדמות תלך? מה אתם רוצים שהיא תחווה? ואיך זה הולך לשנות את חייה או קווים מסוימים באישיות שלה? כל אלו יכולים להביא אתכם למסקנה מושכלת עבור האירוע המחולל שלכם. לקריאה נוספת על התפתחות דמויות בואו לכאן ולכאן.
  4. קונפליקט מרכזי
    האירוע המחולל בעצם מכונן את הקונפליקט המרכזי של הדמות שלכם. תחשבו לעומק מה הוא עבורה? האם זה קונפליקט קטן ויומיומי של יחסים? אולי קונפליקט מוסרי? ואולי מדובר באיום גורלי של חיים ומוות? הקונפליקט המרכזי מתייחס ישירות לז'אנר שאתם פועלים בו. מדהים איך הכול משפיע על הכל.

ואולי כדאי ש… תפסיקו לשבור את הראש לבד, בואו נעשה את זה ביחד! אני מזמינה אותך לליווי אישי לתסריטאים, פשוט לפצח ולפתח את הרעיון שלך!

יכול לעניין אותך גם...

דילוג לתוכן